2010. április 28., szerda

Csoki, a majdnem mindenki által fogyasztott drog

Tegnap bóklásztam a neten és találtam egy általam nem ismert múzeumot : Csokoládé-Múzeum



Egy spanyol kutatás szerint a csoki evés ugyanolyan függőséget alakíthat ki az emberben, mint a drog vagy az alkohol. A kutatás vezetője, Tomas Herraiz szerint az alkoholhoz hasonlóan a kakaó is tartalmaz úgynevezett alkaloidákat (mint például a morfium vagy a nikotin), melyek nagy része felelős az alkoholra, drogokra való rászokásért.
Egy gramm csokoládéban több mint hét mikrogrammnyi alkaloida kimutatható, amely elég ahhoz, hogy függőséget alakítson ki. Sőt, a vizsgált kakaó minta színétől is függött a koncentráció: minél sötétebb volt, annál több volt benne a keresett összetevő. Konkrét bizonyíték ugyan nincs rá, hogy ezek a vegyületek közvetlenül felelősek az alkoholizmusért vagy a különböző ételek, drogok okozta függőség kialakulásáért, de minden, függőséget kialakító italban, ételben, drogban sikerült kimutatni ezeket az anyagokat. A kutatás során az is kiderült, hogy ezek az anyagok az emberek általános hangulatát is befolyásolhatják, az agyunk olyan területeit "ingerlik", amelyek érzelmeinkért felelősek. Mindezek ellenére a csokoládéfüggőség kialakulását vizsgálva természetesen nem szabad kifelejtenünk a csoki kellemes ízét sem, sokunknak már ez is elég, hogy rabjaivá váljon az édességeknek.

De miért is kéne leszokni róla?

Számtalan ellenérvet is hallhatunk a csokival kapcsolatban. Mindenek előtt persze a kalóriaszámlálók ellensége, és ezt nem nevezhetjük jogtalan ellenérvnek. A csokiban igen sok a zsír, ami szervezetünk zsírraktáraiba kerül. Tehát ha többet eszünk a szükségesnél, akkor meghízunk. A zsír egy grammja 9 kilokalóriát tartalmaz, amely kétszer annyi energia, mint amennyi egy gramm szénhidrátban, vagy fehérjében van (~4 kcal).
Sokaknak okoz bőr-problémát a csoki evés, csúf pattanásokat eredményezhet egy-egy szelet csoki elfogyasztása.
A bizonyítékok egyik irányban sem befolyásolják döntően, hogy eszünk-e csokit vagy sem.
Az már mindenki hallotta, hogy a 70 % és feletti kakaó tartalmú csokik, még egészségesek is, magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően.

Szóval le kell szoknunk róla....? Nem, de egy kis mozgással rögtön jobb lesz a lelkiismereted! :)

Nincsenek megjegyzések: