Rendszeresen edzel, folyamatosan diétázol, a zsírpárnák azonban mégsem akarnak leolvadni rólad? Ennek egyetlen oka lehet, mégpedig, hogy lassú az anyagcseréd! Ha betartasz néhány táplálkozási alapszabályt, egykettőre felpörgetheted a tápanyagcseréd és megszabadulhatsz a felesleges kilóktól.
A rossz tápanyagcsere nagyban felelős a hiábavaló fogyókúrákért és az elhízásért. Sokunk szervezete ugyanis a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhetően a bevitt táplálékot egyszerűen elraktározza és nem alakítja át energiává. A kiegyensúlyozott anyagcsere azonban nemcsak azért fontos, hogy megszabadulj a zsírpárnáktól, hanem azért is, hogy elkerüld a krónikus fáradságot, a rossz közérzetet és az emésztési zavarokat. Ha azt szeretnéd, hogy a szervezeted a lehető legoptimálisabban használja fel a bevitt tápanyagot, célszerű betartanod néhány táplálkozási alapszabályt!
Ne sanyargasd a szervezeted!
A kalóriáknak nemcsak a diétáknál van jelentőségük, de az anyagcsere folyamatban is szerepet játszanak. A nagy kalóriaszámolgatás közben tehát ne felejtsd el, hogy napi 1200 kalóriára még akkor is szükséged van, ha a legmodernebb fogyókúrás módszered ennél jóval kevesebbet ír elő. Ez az a mennyiség ugyanis, amire az anyagcserédnek mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy ne kezdjen el raktározni. Az evolúció ugyanis arra kódolta a testünket, hogy ha kevés táplálékot kap, építse le az izmokat, amikor pedig ételhez jut, zsírt tároljon. Ha diétád miatt kihagyod a reggelit vagy alig eszel ebédre, majd jó alaposan megrakod a gyomrod a vacsoránál, működésbe lép az ősi ösztön, és ahelyett, hogy karcsúsodnál, ragaszkodnak hozzád a zsírpárnáid. Ezzel szemben, ha rendszeresen eszel, megnyugtatod a szervezeted, hogy az étel elérhető közelségben van. Ha erre ügyelsz, a felesleget a zsiradékból adod le, és a bevitt táplálékot a mozgás segítségével izommá alakítod.
Hasznos fehérjék
Természetesen, ha már kalória, akkor nem mindegy, miből áll össze az az 1200 kcal. Elsősorban építkezz fehérjékből! Fogyassz mindig kis adagokat, ugyanakkor ne érezd azt, hogy csak csipegetsz. A fehérje rendkívül fontos tápanyag, hiszen az emésztésen keresztül egész nap működésben tartja az anyagcserét, és szabályozza a glukagon nevű hormon kiválasztását. Ez az anyag felelős azért, hogy a szervezet „előcsalogassa” a zsírt a sejtekből, majd elégesse – ezzel is gyorsítva a zsírégetést. A fehérjét nemcsak húsból és állati fehérjéből nyerheted, a bab- és lencsefélék, vagy a szójababból készült tofu kiemelkedő fehérjetartalommal bírnak. A fehérjéket párosítsd zöldségekkel! A fehérje mellé szükség van a nyers vagy félig főtt és párolt zöldségekre is, amelyek rosttal, vitaminnal, ásványokkal és antioxidánsokkal látják el a szervezeted.
Jó időben a szénhidrátokkal!
Tévhit, hogy a szénhidrátokat ki kellene zárnod az étkezésedből, csupán tudnod kell, hogy a szervezeted mikor tudja a legjobban hasznosítani és tolerálni őket! Míg a rostban gazdag szénhidrátokat, amelyek a zöldségekben, gyümölcsökben találhatók, egész nap fogyaszthatod, a keményítő tartalmú szénhidrátokat - mint a gabonapehely, a rizs, a kenyér vagy a tésztafélék - legjobb, ha sportolás után fogyasztod, hiszen a szervezeted ilyenkor még órákig képes elégetni vagy az izmokban üzemanyagként tárolni. Természetesen a szénhidrátoknak vannak veszélyesebb forrásai is, ilyenek a finomított cukrok, amelyek egytől egyig csak üres kalóriák. Szerencsére azonban, ha megfelelő időben fogyasztod őket, nem sokat ártanak, sőt. Sportolás közben és közvetlenül utána gyorsan felhasználható energiával látják el a szervezeted!
Egyensúlyban a zsírokkal!
Az anyagcsere folyamatok szempontjából az sem mindegy, hogy a telített, az egyszeresen vagy a többszörösen telített zsírsavakat milyen arányban fogyasztod! A tökéletes kombináció az, ha az elfogyasztott zsírok egyharmada telített zsírsavakból, pl. állati eredetű zsírokból, másik harmada egyszeresen, pl. repce- és olívaolajból, harmadik harmada pedig többszörösen telítetlen zsírsavakból, pl. kukorica- és napraforgóolajból áll.
Speciális tápanyagok
Tudnod kell, hogy vannak kifejezetten anyagcsere-gyorsító, izomépítő, és nem utolsósorban öregedést gátló hatású ételek, ilyenek például a lazac, a sovány vörös húsok, a natúr joghurt, a paradicsom, a spenót, a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a bogyós gyümölcsök, a narancs, a bab, a csicseriborsó, a teljes kiőrlésű zabpehely, a diófélék, az olívaolaj, a lenmag, valamint a zöld tea. Így ha teheted, fogyassz belőlük bőségesen!
Tipp: Edzés után fogyassz fehérjét és szénhidrátot, azonban nagyon kevés zsiradékot, a nap többi részében pedig fehérjét, „jó” zsírokat és zöldségeket egyél!
Szerző: latte.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése